Mi is az a riolittufa?

A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya. Ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának stabilizálására. Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, nyomelem ellátását javítja. További alkalmazási lehetőségei közt érdemes megemlíteni, hogy eredményesen alkalmazható állattartási hulladékkezelésre, szervestrágya kezelésére, víztisztításra, komposztáláshoz, alomanyagként a padozatra terítve, kertépítésre, növényvédőszer- és műtrágyagyártásra hordozóanyagként. Természetes anyag, NÉBIH forgalmazási és felhasználási engedéllyel rendelkezik, ökológiai gazdálkodásban alkalmazható.

_MG_8141.JPG

Talajjavítás

Image by Sven Brandsma

Fizikai tulajdonságainak köszönhetően morzsalékos talajszerkezetet biztosít, mely pozitív hatással van a talaj biológiai életére. Térfogattömegéhez viszonyítva átlagosan 25% vizet képes lekötni, mely által optimális hatást gyakorol a talaj vízgazdálkodására. Adszorpciós képessége miatt csökkenti a talaj toxicitását, leköti a káros gombákat és baktériumokat. Magas kálium-, magnézium-, kalcium-, cink-, és vastartalma miatt produktív hatása van a vegetációra, így 5-10%-kos hozamnövekedés érhető el hektáronként. Nátrium tartalma jelentéktelen, másodlagos szikesedést nem okoz, még magas dózisok esetében sem. Ezt provokatív kísérletek igazolják.

A talaj és a növény optimális vízgazdálkodásának köszönhetően 1%-kal alacsonyabb volt a nedvességtartalom a betakarított kukoricaszemekben, búza esetén pedig nőtt a szemkeménység, javult a szem nedves sikér- és fehérjetartalma. A fokozódott fotoszintézis hatására több cukorfoszfát képződik, ezáltal jobb termés érhető el. A talajvizsgálati eredményekre alapozva, megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatást biztosít. Kijuttatása nem igényel többlet beruházást. Egyszerűen kijuttatható műtrágyaszóró (röpítőtárcsás, Tornádó), szervestrágyaszóró segítségével. Továbbá kézi erővel a nehezen hozzáférhető területeken és közvetlenül ültető gödörbe. 25-30 cm-es mélységig történő bedolgozása ajánlott (pl. kombinátorral).

Gardening
 

Cikkek,tanulmányok

Keresés